FOI staat voor Functionele Orthonomie en Integratie. Functioneel omdat het mensen betreft die klachten ervaren aan het bewegingsapparaat. Ortho staat voor correct/rechtop en nomos staat voor wetmatigheden. Oftewel wetten van rechtop zijn in functie en geïntegreerd in het hele lichaam. Deze holistische behandelmethode bestaat uit een combinatie van technieken uit de fysiotherapie, manuele therapie en osteopathie.
Wat is de gedachtegang van FOI?
Bij FOI wordt ervan uitgegaan dat de gewrichten met elkaar in verbinding staan. Als er een bewegingsbeperking in één van de gewrichten ontstaat, kan dit door omliggende gewrichten worden opgevangen. Echter heeft dit wel invloed op het functioneren van alle andere gewrichten. Tot op zekere hoogte kan het lichaam deze verstoringen compenseren. Zodra het lichaam niet meer kan compenseren, kan het zijn dat er ergens anders in het lichaam klachten ontstaan. Het komt vaak voor dat de klachten die gevoeld worden door eerder opgedane vallen of verstuikingen is ontstaan.
Hoe ziet een behandeling FOI er uit?
Na een vraaggesprek doe ik onderzoek naar de aangegeven klachten. Hierin zijn vaak vaste patronen te herkennen, welke ik met onderzoek bevestig of ontkracht. Bij de behandeling kan ik kiezen om te beginnen vanuit het centrum (de wervelkolom) of perifeer (bij de ledematen). Dit is afhankelijk van de klachten die beschreven worden en waar de verstoring in het beweegsysteem is ontstaan.
FOI is een pijnvrije behandelmethode waarbij ik veel ontspanning vraag van de patiënt. Vanuit deze ontspannen situatie kan ik correcties in de sporing van het gewricht maken. Met correcties bedoel ik het optimaliseren van de stand van de botten ten opzichte van elkaar. Daarmee optimaliseer ik gelijk de functie van het gewricht en beïnvloed ik gelijk de spierspanning rond het gewricht.
Toepasbaarheid van FOI
Deze behandelmethode is op veel pijnklachten toe te passen, echter zal het niet alle klachten verhelpen. Hoe beter je kunt ontspannen, hoe makkelijker het voor mij is om de behandeling uit te voeren.
Heb jij moeite met ontspannen? Dan is FOI mogelijk niet geschikt voor jou. Er zal dan gebruik worden gemaakt van een andere behandelmethode.
Reacties na een behandeling
Het kan voorkomen dat je na de behandeling 2 à 3 dagen spierpijn ervaart. Vaak hoor ik dat men zich losser voelt, maar is de pijn nog niet verdwenen. Soms is de pijn weg, maar keert het na een aantal dagen weer terug. Dit betekent niet dat de behandeling niet geholpen heeft, maar dat jouw probleem in een andere keten zit. Vaak komt het voor dat andere problemen ook verminderen door de behandeling. Dit komt omdat er een systeemverandering is ontstaan.
Wat te doen na een behandeling?
Na de behandeling is het belangrijk om minimaal een kwartier te lopen en goed te drinken. De eerste twee dagen na behandeling moet je zware belasting voorkomen; denk hierbij aan zware sporten (bv contactsporten) of zwaar tillen.
Loop jij rond met lichamelijke klachten en wil je hier vanaf? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen.