Wat is een verstuikte pols?

Een verstuikte pols

Wanneer je op je handen valt, kunnen de banden rond de pols oprekken. Dit noemen we een verstuikte pols. De pols bestaat uit acht botstukken die in twee rijen boven elkaar liggen. Samen met het spaakbeen en ellepijp van de onderarm vormen ze het polsgewricht. Dit gewricht wordt bij elkaar gehouden door banden. Wanneer deze banden worden opgerekt, ontstaat er pijn. Een verstuiking van de pols gaat in de meeste gevallen samen met een kneuzing.

Welke klachten ervaar je met een verstuikte pols?

Een verstuikte pols gaat gepaard met een blauwe verkleuring en zwelling van de pols. Dit komt door het oprekken of soms (in)scheuren van de banden. In alle gevallen is de pols pijnlijk. Pijnvrij gebruik van de pols is daardoor niet meer mogelijk.

De blauwe verkleuring en de zwelling zullen zich verplaatsen door de zwaartekracht. Dit is een normale gebeurtenis bij een verstuikte pols. Afhankelijk van de impact en het natuurlijk herstel van het lichaam zal na een week de zwelling zijn weggetrokken en lukt het om de hand redelijk te gebruiken.

Wat kan ik zelf doen wanneer ik mijn pols verstuik?

Ga meteen koelen met een ice-pack. Bescherm de hand tegen bevriezen door het ice-pack in een theedoek te wikkelen. Koelen kan ook altijd door de pols onder stromend koud of lauw water te houden. Indien nodig kan je een pijnstiller nemen. Een paracetamol kan in het algemeen al goed helpen.

Het is belangrijk om de verstuikte pols niet te veel te belasten. Probeer dit voorzichtig op te bouwen en stop wanneer je pijn krijgt. De pols of hand kan bij belasting soms opnieuw licht gaan zwellen. Is dit pijnlijk? Stop dan direct met de belasting. Wanneer de belasting niet pijnlijk is, kan de zwelling geen kwaad. Het is slechts een reactie op de belasting.

Wanneer moet ik met mijn verstuikte pols naar de dokter?

In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over. Kan je de pols totaal niet belasten of is de pols gelijk dik en blauw, neem dan direct contact op met de huisarts of huisartsenpost. In dit geval kan de pols gebroken zijn.

In sommige gevallen kunnen ook de banden rond de botten afscheuren. Hierdoor kan je pols ook dik en blauw worden. In zo’n geval kan er ook gekozen worden om de pols in het gips te zetten. Dit is afhankelijk van de ernst van de verstuiking van de pols.

Ga daarnaast altijd naar de huisarts wanneer de vingers tintelen, je vingers dikker blijven dan normaal of er langere tijd na het vallen nog blauwe verkleuring ontstaat.

Wanneer moet ik naar de fysiotherapeut met een verstuikte pols?

Behandeling is vaak niet nodig bij een verstuikte pols. Klachten gaan namelijk in de meeste gevallen vanzelf over. Wanneer je de pols na zes tot acht weken niet goed kan bewegen of belasten, laat er dan door een professional naar kijken.

Door het oprekken van de banden rond de pols kan er een bot niet op zijn plek zitten. Dit kan grote problemen in de beweeglijkheid veroorzaken. Mobilisaties volgens FOI of Mulligan, of behandeling met medical taping, kunnen dit verhelpen. Binnen Fysio & Fit Heerenveen beoordeelt de fysiotherapeut welke behandeling het beste bij jouw pols past.

Heb je een val opgevangen met je handen en heb je klachten van jouw pols? Loop hier niet te lang mee door! Klachten van de pols kunnen klachten in de hand, elleboog, schouder en zelfs in de bovenrug en nek veroorzaken. Neem contact op voor het onderzoeken en behandelen van jouw klachten.


Bestaat de perfecte lichaamshouding?