Zelf ben ik een groot fan van wandelen, omdat het veel gezondheidsvoordelen biedt voor lichaam en geest. In de avond probeer ik een blokje te lopen, maar in het weekend neem ik vaak tijd voor een langere wandeling. Er zijn namelijk heel veel leuke wandelroutes in Heerenveen. Dus zodoende zet ik de vijf leukste wandelroutes in Heerenveen voor je op een rijtje.
Het Kerkepad in Nieuweschoot
Deze route in Nieuweschoot is ontstaan omdat de pastoor van de ene kerk naar de andere liep. Daarbij passeerde de pastoor de kerken van Oudeschoot, Nieuweschoot en Rotstergaast. De route start langs het Heidemeer, zodat je niet over de weg hoeft te lopen. Op de Rotstergaastweg, vlak bij het bedrijventerrein, staat een bord met uitleg over het Kerkepad. Dit is het startpunt van de route.
De route zelf is aangegeven met bordjes waarop Kerkepad staat. Je loopt langs het crematorium en over de landerijen richting de Engelenvaart. Onderweg ga je door klaphekjes en kun je zelfs oog in oog met koeien komen te staan. Geniet van de prachtige natuur om je heen, misschien zie je zelfs diverse soorten zwaluwen. Vroeger lag er een draaibrug aan het eind van de landerijen, maar tegenwoordig moet je langs de vaart terug lopen naar je startpunt.
Onderweg kom je langs het Taconis bos. Hier loopt een wandelroute die je aan je wandeling kunt toevoegen. Loop je alleen het Kerkepad, dan ben je ongeveer 4,5 kilometer onderweg. Als je het Taconis bos toevoegt, komt er ongeveer één tot anderhalve kilometer bij.
Belvedere uitkijktoren (Oranjewoud)
Ook vanuit de Knipe heb je de mogelijkheid om een rondje te kunnen wandelen. Bij de parkeerplaats van Café de Knyp heb je de mogelijkheid om de auto te parkeren. Vanaf daar moet je een stukje door de woonwijk lopen om bij de eerste bosstrook te komen. Je kan zelf kiezen welke van de drie routes je neemt om bij de paardendrafbaan in Brongergea te komen. Sinds een aantal jaar staat dit verloren dorp namelijk weer op de kaart. Hier kan je de klokkenstoel uit de 13e eeuw bewonderen voordat je richting de Belvedere toren loopt.
Vanaf de Belvedere toren heb je een prachtig uitzicht over de landerijen en de bossen van Oranjewoud. Bij helder weer schijnt het dat je vanaf de toren uitzicht hebt op de Waddeneilanden en Amsterdam. Vanaf de toren kun je op diverse manieren extra kilometers door de bossen maken of richting Hotel Tjaarda wandelen voor een bakje koffie of thee, waardoor dit één van de leukste wandelroutes in Heerenveen is.
Rondje om Heidemeer
Op de parkeerplaats van recreatiegebied de Heide ligt het begin en eindpunt van deze route. In dit gebied zijn meerdere mogelijkheden om te wandelen. De kortste route die je kan lopen is rond de 4 kilometer. Je kan er ook een uitgebreide wandeling van bijna 7 kilometer wandelen.
Aan het meer is een strand waar je kan zwemmen en zonnen in het voorjaar en de zomer. De wandeling heeft een grote verscheidenheid aan omgeving. Zo kan je deels over de schelpenpaden wandelen, kan je je in bosomgeving bevinden en loop je gedeeltelijk door de woonwijken rondom het Heidemeer.
In het recreatiegebied mogen honden los lopen, behalve in het begrazingsgebied met de koeien en schapen. Van 1 oktober tot en met 1 april mogen honden ook los lopen op het strand.
Landgoed Oranjewoud met Overtuin
Deze knooppuntenroute is 8,5 kilometer en neemt je mee over het landgoed van Oranjewoud. Via de mooiste wegen word je langs het Reigerbos, Tjaarda’s bos en de Overtuin geleid. Neem in het bos de tijd om te luisteren naar de vogels of spot de reeën wanneer je zicht hebt op de landerijen.
Landgoed Oranjewoud heeft een koninklijk verleden. In de zeventiende eeuw werd het zomerverblijf van prinses Albertine Agnes, dochter van prins Frederik Hendrik van Oranje en kleindochter van Willem van Oranje. Zij heeft onder andere de Overtuin aan laten leggen en liet een lustslot bouwen.
Deze wandeltocht kan je 5 kilometer verlengen door de Overtuin toe te voegen. In dit koninklijk park staan oude eiken en wilgen langs de vijvers. Dankzij de vele vogelhuisjes kun je hier talloze vogelsoorten spotten. Dit park biedt een oase van rust voor de wandelaars. Voor de kinderen is er een kleine speeltuin. Neem een kijkje in de kruidentuin of rust uit in de schaduw van de kapel.
Ecokathedraal
In het nabijgelegen dorp Mildam staat de Ecokathedraal. Dit project is van kunstenaar Louis le Roy waarin de samenwerking tussen natuur en mens centraal staat. Op het bosterrein waar de Ecokathedraal nu staat, waren stoep- en straattegels gedumpt. Deze stapelde Le Roy naar eigen inzicht zonder cement, waardoor de natuur verder kon groeien zonder beperkt te worden door de stenen. Deze manier van bouwen geeft veel voordelen voor de natuur. In 1966 is er gestart met de Ecokathedraal en wordt nog steeds door vrijwilligers onderhouden. De Ecokathedraal is daardoor nooit hetzelfde, dus na enkele jaren kan je deze wandeling opnieuw lopen en nieuwe dingen ontdekken.
Deze wandeling van ongeveer 10 kilometer start en eindigt bij de ingang van de Ecokathedraal. Neem hier eerst een kijkje en laat je inspireren voor je eigen tuin. Achter deze bouwwerken zit een bosperceel waar je lekker kunt wandelen. Sommige paden in deze route moet je delen met ruiters, dus kijk wel goed om je heen. Via de woonwijk van Mildam, kun je zo de bossen van Oranjewoud in lopen. Hierdoor kun je je wandeling zo lang maken als je zelf wilt.
Met deze vijf leukste wandelroutes in Heerenveen heb je heel veel te ontdekken. Deze routes zijn uit te breiden en in te korten, dus voor iedereen is er een leuke route om te wandelen. Maak tijdens je wandeling wel gebruik van goede wandelschoenen. Hiermee kan je klachten aan je voeten en benen voorkomen. Veel wandelplezier!
Heb je klachten aan je enkels, knieën of heupen tijdens het wandelen? Blijf hier dan niet te lang mee doorlopen. Deze klachten kunnen extra problemen in het lichaam veroorzaken. Neem contact op en maak een afspraak.