De lente is op komst. Voor een aantal sporten geldt dat het buitenseizoen weer gaat beginnen. Er vindt dus een overgang plaats van de zaal naar het veld. Helaas liggen tijdens deze overgang van binnen naar buiten blessures op de loer. Welke blessures kunnen hierdoor ontstaan en waar moet je op letten? In deze blog over buiten sporten vertel ik je waar je op moet letten.
Wat is het verschil tussen binnen en buiten sporten?
Wanneer je van een zaal naar een veld gaat, worden de afstanden die je aflegt groter. Daardoor sprint je minder en maak je minder wendingen. De ondergrond wordt zachter en oneffen, waardoor het risico op het verzwikken van een enkel toeneemt. Dit geldt alleen als er op een grasveld gesport wordt. Het risico op blessures is kleiner bij training op kunstgras.
Daarnaast is het zo dat je andere schoenen gaat dragen wanneer je van binnen naar buiten gaat. Op een grasveld heb je bijvoorbeeld noppen nodig om meer grip te hebben op het veld. Zo ga je met buitenschoenen met andere vormen van grip niet binnen sporten, maar ook niet op zaalschoenen het grasveld op.
Toch zie ik blessures die voorkomen hadden kunnen worden door het juiste schoeisel.Tijdens de seizoenswissel zie ik vaak pijnklachten aan de enkel, knieën, heupen, liesklachten en rug.
Welke blessures komen buiten het meest voor?
Het is belangrijk om alert te zijn op veelvoorkomende blessures die kunnen optreden wanneer je buiten gaat sporten. Veelvoorkomende lichamelijke klachten die ik zie zijn spierverrekkingen, verstuikingen en peesontstekingen. Deze klachten kunnen ontstaan door overbelasting, het ontbreken van een goede warming-up, onvoldoende herstel na een blessure of een slechte techniek. Met extra stappen kun je het risico op sportblessures voorkomen.
Welke tools zijn er om blessures te voorkomen?
Je kan jezelf veel blessureleed voorkomen door een goede warming-up te doen. Je kunt een algemene warming-up doen, waarbij je je hele lichaam voorbereidt op actie. Dit kunnen dynamische stretches en lichte cardio-oefeningen zijn. Daarnaast kun je voor een sportspecifieke warming-up kiezen. Hierbij hou je rekening met de specifieke bewegingen die je gaat maken.
Waar we vaak niet bij stilstaan, is het dragen van het juiste schoeisel en kleding. Houd er rekening mee dat het geschikt is voor je sport en de weersomstandigheden. Schoenen moeten voldoende ondersteuning en demping bieden voor de activiteit. Bij kleding kun je bijvoorbeeld meerdere laagjes aantrekken. Bij kou is de onderste laag synthetisch; deze neemt het vocht op. Daarover trek je een warme laag aan, bijvoorbeeld van wol of fleece. Als laatste laag trek je een waterdichte en windwerende laag aan. Zo ben je goed bestand tegen de kou.
Voor je buiten gaat sporten kan het essentieel zijn om de weersvoorspelling te checken. Hierdoor kan je je kledingkeuze aanpassen. Bij zelfstandig buitensporten ben je afhankelijk van het weer. Door het bekijken van het weer, kan je je routine beter door laten gaan. Je zal wel op verschillende tijden gaan trainen, omdat het weer niet te voorspellen is.
Een veelgemaakte fout is het weinig drinken van water. Net als in de zomer is het belangrijk om goed water te drinken tijdens en na het sporten. Transpireren kan leiden tot uitdroging, zwakte en spiervermoeidheid. Zorg dus voor voldoende drinkmomenten.
Wanneer de overgang van binnen naar buiten is, zijn de temperaturen lager. Hierdoor wordt er wel aandacht besteed aan een goede warming-up. Echter, de cooling-down is net zo belangrijk. Helaas wordt deze vaker overgeslagen. In de kou koelen je spieren sneller af, waardoor afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Naast het beter afvoeren van verzuring helpt een cooling-down bij het normaliseren van de bloeddruk, hartslag en bloedcirculatie. Dit voorkomt dat je duizelig kan worden.
Oftewel, de overgang van binnen naar buiten sporten brengt risico’s met zich mee, maar met de juiste voorbereiding kun je blessures grotendeels voorkomen. Door aandacht te besteden aan een goede warming-up, het juiste schoeisel en een goede cooling-down, creëer je de ideale omstandigheden om blessures te voorkomen.
Heb je een blessure opgelopen of vragen over blessures bij buiten sporten? Neem dan contact op met de praktijk.