Inmiddels zijn de dagen al flink korter geworden dan in de zomer. Gelukkig worden de dagen vanaf 21 december weer gemiddeld tot vier minuten per dag langer totdat de lente begint. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een half miljoen Nederlanders last heeft van een winterdip in de donkere maanden. De mate van klachten verschilt per persoon. Door het donker raken deze mensen ontregeld. Maar hoe kom je de winterperiode het beste door en voorkom je die winterdip?
Klachten tijdens een winterdip
Tijdens de winterperiode ervaren mensen vaak klachten zoals intense vermoeidheid, slaperigheid en futloosheid. Hierdoor hebben ze minder zin in activiteiten en kampen ze de hele dag met gebrek aan energie. Gevoelens van somberheid en neerslachtigheid liggen vervolgens op de loer. Deze klachten kunnen soms maandenlang aanhouden totdat de lente begint. Er is sprake van een seizoensdip oftewel de winterdip.
Verschil winterdip en winterdepressie
Een dip en depressie in het seizoen lijken sterk op elkaar. Klachten van een winterdepressie zijn alleen erger. Waar bij een seizoensdip sprake is van het minder zin hebben in activiteiten, gaat het bij een depressie vaak samen met een vermindering van de sociale contacten.
Een toegenomen of verminderde eetlust, gevoelens van schuld of waardeloosheid en verandering van het slaappatroon zijn veelvoorkomende aanstichters van mentale en fysieke klachten. Wanneer je twee of meer winters achter elkaar dezelfde klachten ervaart, spreken we van een winterdepressie.
De biologische klok
Zorg goed voor je biologische klok, dit is goed voor je hormonen en de stofwisseling van je lichaam. Daglicht is een belangrijk onderdeel voor het voorkomen van een winterdip. Licht van buiten is dan ook belangrijker dan kunstmatig licht. Zelfs op bewolkte dagen is daglicht nog steeds sterker dan het kunstmatige licht in huis. Hoe meer je je overdag blootstelt aan licht, hoe beter je slaapt, waardoor je je fitter en energieker voelt.
Houd een vast ritme aan
Daarnaast is het voor de biologische klok belangrijk om een vast ritme aan te houden. Dit bevordert de vitaliteit in de donkere maanden. Zoek een goede slaaphouding, zet je wekker op een vaste tijd en sta op zonder te snoozen om je biologische klok te ondersteunen.
Ga echter ook op tijd naar bed. Sport overdag en doe dingen die je leuk vindt. Let op dat je niet te veel voor jezelf plant, dit kan een averechts effect hebben wanneer je niet al je plannen uit kan voeren. Je hoeft niet een winterslaap te houden, maar vertraag je tijd en pak toch ook je nodige rust tijdens de winter.
Blijf in beweging
Blijf overigens ondanks het slechtere weer en mogelijke temperatuurdalingen in beweging. Het hoeft niet een inspannende workout te zijn, maar wandelen of fietsen is al voldoende. Dus trek die wandelschoenen aan of pak die fiets en ga lekker naar buiten. Buiten zijn, in het zonlicht, is goed voor je humeur en je kwaliteit van slaap. Alles wat je doet aan bewegen, is ondersteunend aan je biologische klok.
Gezonde voeding voor de winter
Het is het hele jaar door belangrijk om gezond te eten. In de winter hebben veel mensen minder zin om te koken, waardoor ze slechter eten. Juist door gezond te blijven eten kun je je lichaam in de wintermaanden ondersteunen. In de winter kun je juist tijd nemen om te experimenteren in de keuken. Maak er een uitdaging van om voor jezelf af en toe een nieuw gerecht op tafel te zetten.
Extra vitamines slikken tegen een winterdip
In principe hoef je in de wintermaanden geen extra vitamines te slikken, tenzij er door een arts een tekort is vastgesteld. Wanneer je in verband met werk minder mogelijkheden hebt om naar buiten te gaan, kan het nuttig zijn om in de winterperiode vitamine D te nemen. In veel gevallen kan dit ondersteunen tijdens een winterdip. Boven de 50 jaar kan een arts uit voorzorg adviseren om het hele jaar extra vitamine D te slikken, omdat deze leeftijdscategorie wel eens minder actief is.
Of toch een depressie?
Kun je nu echt je bed niet uitkomen in de wintermaanden? Voel je je lamlendig en neerslachtig en heb je echt helemaal nergens zin in? Herken je jezelf hierin, of ken je iemand in je omgeving met deze klachten? Maak dit bespreekbaar.
In sommige gevallen gaat het alleen om een dip in de winterperiode en door te praten kan je iemand helpen uit deze dip te komen. Wanneer je ervaart dat je klachten toch veel erger zijn, zoek dan hulp bij een specialist.
Zit je vanwege andere redenen niet lekker in je vel? Zoals hoofdpijn of nekklachten? Laat je dan beoordelen door een specialist. Neem contact op voor een afspraak bij de fysiotherapeute van Fysio & Fit Heerenveen.