Het is normaal dat je naar je voet grijpt wanneer je je teen stoot. Bij mensen met neuropathie is dit minder vanzelfsprekend. Hun gevoel in de voeten is verminderd, wat vervelende gevolgen kan hebben. In deze blog geef ik antwoord op een aantal vragen over neuropathie.
Wat doen je zenuwen?
Zenuwen sturen signalen van de hersenen naar de spieren, organen en huid. Hierdoor kun je pijn, warmte en kou voelen. Bij beschadiging kan de zenuw deze signalen niet meer goed doorgeven. Een deel van de zenuw is verantwoordelijk voor het aansturen van beweging. Het andere deel is verantwoordelijk voor het gevoel.
Wat is neuropathie?
Het woord neuropathie komt uit het Grieks en bestaat uit twee delen. Neuron betekent zenuw en pathos betekent lijden of ziekte. Vrij vertaald staat het dus voor zieke of beschadigde zenuw. Bij neuropathie is het deel dat het gevoel aanstuurt beschadigd, waardoor het gevoel is veranderd.
Wat is de oorzaak van neuropathie?
Neuropathie is een aandoening die vaak samenhangt met diabetes. Toch is het niet volledig bekend wat neuropathie bij diabetes veroorzaakt. Uit onderzoek blijkt dat de hoge bloedglucosewaarden wel aan dit probleem bijdragen. Overgewicht, roken, onvoldoende bewegen en alcohol zijn andere factoren waardoor beschadigde zenuwen kunnen ontstaan.
Bij diabetes is het zo dat de zenuwen regelmatig een tik krijgen door de sterk wisselende hoeveelheid glucose in het bloed. Afvalstoffen worden niet goed afgevoerd via het bloed, terwijl zuurstof en voedingsstoffen niet meer voldoende aan de zenuw worden geleverd.
De kleinste bloedvaatjes worden stijver, slibben dicht of raken beschadigd waardoor zij de zenuwen niet meer van bloed kunnen voorzien. Uiteindelijk sterven de zenuwuiteinden af. Hierdoor ontstaat er een veranderd gevoel op de plek waar de zenuw beschadigd is.
Welke soorten neuropathie bestaan er?
Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten neuropathie:
- Perifere neuropathie: zenuwen die het verst weg van de hersenen en het ruggenmerg liggen, raken vaak als eerste getroffen. Denk aan de zenuwen in de handen en de voeten. Naast pijn en veranderd gevoel, kan deze vorm leiden tot problemen met bewegen.
- Mono- en polyneuropathie: mono staat voor één, poly staat voor meer. Er zijn dus één of meerdere zenuwen aangedaan. Vaak begint dit in de meest dunne vezels van de zenuwen, waardoor dit dunne vezel neuropathie wordt genoemd. Deze vormen van neuropathie komen het meest voor. De eerste klachten zijn vaak een veranderd gevoel in een lichaamsdeel. Vaak zijn die delen gevoelig en kun je een branderig, prikkelend, doof of tintelend gevoel in de voeten ervaren.
- Autonome neuropathie: bij deze vorm raken de zenuwen beschadigd die automatische processen aansturen. Denk aan spijsverteringsorganen zoals de maag en darmen, maar ook de blaas, bloedvaten, huid en het hart. Deze ernstige vorm komt in verhouding weinig voor, maar uit zich vaak al bij de geboorte.
Wat zijn de klachten bij neuropathie?
Een verminderd gevoel is het meest bekende gevolg van neuropathie. Mensen beschrijven het vaak alsof ze op watten lopen. Door het verstoorde gevoel kan je wondjes oplopen die je niet voelt of te laat merkt. Hierdoor kunnen wonden gaan ontsteken. Stekende of brandende pijnen, kramp, tintelingen of krachtsverlies komt veel voor bij neuropathie.
Het is ook mogelijk dat kleding of de druk van een dekbed niet meer verdragen kan worden. Klachten worden doorgaans aan beide kanten gevoeld. Het verloop van de klachten is voor iedereen anders, maar het is een feit dat de zenuwen na verloop van tijd verder beschadigen.
Hoe voorkom je zenuwschade?
Neuropathie komt veelal samen met diabetes voor. Schade kun je daardoor moeilijk voorkomen. Je kunt de schade soms wel vertragen of voorkomen dat de schade ernstiger wordt. Het belangrijkste wapen tegen zenuwschade is stabiele bloedglucosewaarden. Als je erin slaagt om je bloedglucosewaarden onder controle te houden en pieken en dalen te verminderen, zullen je zenuwen minder snel beschadigen.
Neuropathie kan klachten in het bewegen veroorzaken. Heb je last van zenuwschade maar ook bewegingsbeperkingen? Loop niet te lang met je klachten rond. Neem contact op met een specialist voor behandeling.