Waarom je vaker zou moeten zwemmen

zwemmen

De voordelen van zwemmen zijn enorm. Het gehele lichaam wordt getraind met een lage impact, het helpt je te ontspannen en je spieren worden versterkt. Van aquajogging tot wedstrijdzwemmen, er zijn allemaal varianten waarvan er vast ook één is die bij jou past. In deze blog neem ik je mee in de wereld van de voordelen die zwemmen biedt voor je gezondheid.

Een uitstekende vorm van bewegen

Zwemmen is één van de beste vormen van conditietraining. Bijna elke spier in je lichaam wordt gebruikt en de hartslag wordt verhoogd. Door de weerstand van het water is het zelfs een soort weerstandstraining, wat ook voor spierversterking zorgt zonder de gewrichten zwaar te belasten.

Welke spieren gebruik je bij het zwemmen?

Zwemmen kan je zien als een volledige workout. Met name je bilspieren, schouders en armen worden versterkt. Deze spieren worden tijdens het werk op kantoor vaak sterk verwaarloosd. Bovendien is het goed voor de core spieren. Het kan helpen de omvang van de taille en de heupen te verminderen. Kortom, het is een goede lichaamstraining.

Conditie opbouwen door te zwemmen

Door middel van zwemmen kan je je conditie opbouwen. Wanneer je je conditie opbouwt, kun je intensiever en gedurende langere achter elkaar bewegen. Meer bewegen verbetert je doorbloeding en maakt je ademhaling efficiënter. Daarnaast verkleint dit de kans op hart- en vaatziekten. 

Om je conditie aan te spreken moet je (matig) intensief bewegen, waarbij de hartslag tussen de 108 tot 144 slagen per minuut komt. In deze hartslagzone kan je nog gewoon praten. Wanneer je intensiever gaat bewegen, gaat de ademhaling omhoog waardoor het praten lastiger wordt. 

Het mooie aan zwemmen is dat je het tempo zelf kunt bepalen. Je kunt dus bijhouden hoeveel baantjes je zwemt en kijken hoeveel rust je tussendoor neemt. In de trainingen daarna kan je kijken of je meer kan zwemmen of minder rust tussendoor hoeft te nemen. Probeer alle diverse zwemslagen uit, hierdoor kan je intervaltraining doen. Hiermee geef je je conditie een extra boost. Hou wel balans in zwemmen en rusten om overbelasting te voorkomen.

sporten

Afvallen door te zwemmen

Zwemmen kan ingezet worden om af te vallen. Je beweegt veel spieren, waardoor je calorieën verbrandt. In verhouding moet je dan wel meer calorieën verbranden dan je tot je neemt.

Afhankelijk van leeftijd, hartslag, lengte en trainingsduur, kan je tussen de 200-600 calorieën verbranden met één uur zwemmen. Doordat je spiermassa gaat opbouwen, geeft dit de stofwisseling ook een boost. Dit zorgt ervoor dat je na het zwemmen calorieën blijft verbranden tijdens het douchen, afdrogen en onderweg naar huis.

Humeur verbeteren door te zwemmen

Onderzoek toont aan dat regelmatig zwemmen kan helpen tegen angst, depressie en stress. Beweging in het water verbetert zowel je humeur als je cognitieve functies. Daarnaast stimuleert het de zintuigen en helpt het je lichaam te ontspannen. Het maakt overigens niet uit of je binnen of buiten zwemt. 

Hoe zit het met blessures?

Wanneer je te maken hebt met een blessure, is bewegen soms lastig. Door te trainen kan je snel in een overbelasting terechtkomen. In het water kan je je vrijwel gewichtloos bewegen en zijn er geen schokken op de gewrichten. 

De universiteit van Jyväskylä in Finland toonde met een onderzoek aan dat weerstandstraining in het water op lange termijn voordeel heeft. In dit onderzoek deden mannen mee die aan hun knie waren geopereerd. Zij kregen twaalf weken lang zwemtraining. Na één jaar kon de onderzoeksgroep de knie 32% beter strekken en 50% beter buigen dan de controlegroep die op het land had getraind. 

Pas op met open water!

Kijk in de zomermaanden wel uit met het zwemmen in open water. Door uitwerpselen van dieren en mensen in het water, kan je diverse bacteriën en parasieten oplopen die je behoorlijk ziek kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn zwemmersjeuk, botulisme, blauwalg, cryptosporidium en ziekte van Weil. Ga niet gelijk langdurig in open water zwemmen. Neem eerst een duik om te kijken of je huid gaat reageren. Is dit niet het geval, dan kan je gewoon lekker verder zwemmen.

Heb jij klachten of blessures en wil jij advies omtrent krachttraining? Neem dan contact op met een specialist.


Welke sport is het beste voor vetverbranding?