Tot ik met pensioen ga, blijf ik als fysiotherapeut cursussen volgen om mijn kennis en kunde te vergroten. Fysiotherapie is altijd in ontwikkeling doordat er vanuit onderzoek nieuwe informatie beschikbaar komt. Waar vroeger rust werd geadviseerd, wordt nu bijvoorbeeld beweging aanbevolen. In deze blog vertel ik je meer over hoe ik beslis welke cursussen ik ga doen, cursussen die ik heb gevolgd en wat ik in de toekomst nog graag zou willen doen.
Als fysiotherapeut beslis je zelf wat voor na- en bijscholing je wil volgen. Je hebt dus zelf het roer in handen. Ik lees veel onderzoeken over verschillende behandelmethoden. Op basis van deze onderzoeken ga ik mij inlezen op diverse cursussites en zoek ik uit of de behandelmethode bij mij past. Het liefst leer ik over hands-on technieken waar goede behandelresultaten mee worden geboekt.
Sinds ik mijn praktijk ben gestart, heb ik al diverse cursussen gevolgd. Zo ben ik als eerste begonnen met medical taping. Hierbij heb ik geleerd om rekbaar tape in te zetten bij klachten. Het voordeel van rekbaar tape is dat je net zo veel stevigheid kan bieden als met sporttape, maar functioneel kan belasten wat het herstel ten goede komt.
Omdat fysiotherapie toch best een ‘zwaar’ beroep voor je handen is, heb ik meerdere cursussen voor behandelmethoden gevolgd. Als eerste deed ik Functionele Orthonomie en Integratie (FOI). Functioneel staat voor functie, ortho voor gewrichten en integratie voor het toepassen in de behandeling binnen de geleerde technieken. Hierbij heb ik een andere kijk op het lichaam gekregen en ben ik het meer als geheel gaan behandelen. Klachten van de nek kunnen al ontstaan door een positiefout van de enkel.
Daarnaast heb ik het Mulligan concept geleerd, waarbij er bij de patiënt gevraagd wordt om mee te helpen met mobiliseren. Dit is ten opzichte van FOI dus een actievere vorm van behandelen. Dit pas ik toe wanneer een patiënt minder goed in staat is om te ontspannen tijdens het behandelen. Met dit concept heb je gelijk resultaat en wordt je beweeglijkheid of pijn direct beïnvloeden.
Ik heb ook wel cursussen gedaan, waarvan ik tegenwoordig weinig toepas. Zo leek het mij interessant om valpreventie te gaan geven. Helaas werd er pas tijdens de cursus bekendgemaakt dat je aan allerlei voorwaarden moet voldoen om het als groepsles aan te mogen bieden en dat is voor mij niet allemaal haalbaar. Bij balansproblematiek neem ik nog wel de technieken door, zodat je bij vallen de kans op botbreuken kan beperken.
Afgelopen april volgde ik een cursus met betrekking tot fascia, een bindweefsel structuur in het gehele lichaam. Dit is een zachte techniek die zowel de patiënt uitnodigt om in beweging te komen en mij als therapeut in staat stelt klachten doeltreffend te verminderen. Door de fascia technieken met de overige behandelmethoden te combineren, kom ik tot een goed behandelresultaat.
Een cursus die ik nog heel graag zou willen volgen is Dorntherapie. Dit kan de wereld van manuele therapie en fysiotherapie verbinden. Van wat ik gelezen heb, past deze manier van behandelen uitstekend bij de FOI en Mulligan. Het heeft overeenkomsten, maar er zitten ook weer kleine verschillen in die mogelijk net het behandelen doeltreffender maken.
Binnen de fysiotherapie heb je de mogelijkheid om je te specialiseren met een master. Er zijn diverse specialisaties, waarvan manuele therapie het meest bekend is. Een master is een opleiding van 3 jaar. De master manuele therapie zou ik graag nog gaan volgen om verdieping te krijgen in het menselijk lichaam en zijn functioneren.
Heb jij vragen over cursussen of specialisaties binnen de fysiotherapie? Neem dan contact op.